niedziela, 15 listopada 2015

ZUPA DWUNASTU ODMIAN

Nie wiem do czego można przyrównać tą zupę. Nic podobnego w naszej kuchni nie występuje. Każdy gryz smakuje inaczej. I choć jest dość czasochłonna, naprawdę warto spróbować. Dodam, że jest bardzo sycąca.


SKŁADNIKI

na ok 8 miseczek

300 g wątróbki wieprzowej
200 g filetów z piersi kurczaka
30 g suszonych chińskich grzybów
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 średnie cebule, w cienkich plasterkach (nie jest to składnik konieczny)
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki sosu rybnego
40 g fasolki szparagowej, ukośnie pokrojonej w cienkie plasterki
40 g małych różyczek kalafiora
40 g pieczarek w plasterkach
2 l wody
25 g pokrojonej kapusty pekińskiej
20 g pokrojonego szpinaku (może być rozmrożony liściasty)
30 g kiełków fasoli (lub innych kiełków, które lubimy)
1 łyżka świeżych listków kolendry (z braku użyłam kolendry w kuleczkach)
3 jajka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Wątróbkę w całości wrzucić do wrzątku i gotować ok 5 minut na małym ogniu. Przestudzić, cienko pokroić w plasterki.

Kurczaka pokroić w cienkie plasterki.

Grzyby chińskie zalać wrzątkiem i moczyć 20 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić w paski.

W woku rozgrzać olej, smażyć cebulę na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Włożyć wątróbkę i kurczaka, wymieszać. Dodać imbir i czosnek - smażyć chwilę, wlać sos rybny i smażyć jeszcze 2 minuty.

Do garnka włożyć chińskie grzyby, fasolkę, kalafior, pieczarki i całą zawartość woka. Wlać wodę i gotować aż warzywa zmiękną. Dodać kapustę, szpinak i kiełki - gotować 5 minut. Po tym czasie dodać kolendrę.

Do gotującej się zupy wbić jajka  i zaraz wymieszać (wyjdzie coś na kształt klusek lanych). Dodać sos sojowy, pieprz i sól.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz