Danie oczywiście z Japonii :) Oczywiście, bo wodorosty. Nie wszyscy je lubią. W tym daniu nie dominują. W pierwszych kawałkach w ogóle ich nie czuć. Smak nori pojawia się w miarę jedzenia. Kurczak z wodorostami jest delikatny w smaku i łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
400 g filetów z piersi kurczaka
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
4 cm świeżego imbiru, utartego
2 płaty nori (można dodać więcej), pokrojone drobno
1/3 kubka mąki kukurydzianej
olej
marynowany imbir
PRZYGOTOWANIE
Z kurczaka usunąć błony. Pokroić piersi w kawałki "na kęs".
W misce połączyć mirin, sos sojowy i imbir. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić na ok 15 minut.
Odsączyć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę z nori i obtaczać w niej kawałki kurczaka.
Smażyć kurczaka porcjami na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Podawać z marynowanym imbirem. Świetnie smakuje również ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz