niedziela, 15 listopada 2015

SMAŻONY KURCZAK Z WODOROSTAMI

Danie oczywiście z Japonii :) Oczywiście, bo wodorosty. Nie wszyscy je lubią. W tym daniu nie dominują. W pierwszych kawałkach w ogóle ich nie czuć. Smak nori pojawia się w miarę jedzenia. Kurczak z wodorostami jest delikatny w smaku i łatwy w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

400 g filetów z piersi kurczaka
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
4 cm świeżego imbiru, utartego
2 płaty nori (można dodać więcej), pokrojone drobno
1/3 kubka mąki kukurydzianej
olej
marynowany imbir

PRZYGOTOWANIE

Z kurczaka usunąć błony. Pokroić piersi w kawałki "na kęs".

W misce połączyć mirin, sos sojowy i imbir. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić na ok 15 minut.

Odsączyć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę z nori i obtaczać w niej kawałki kurczaka.

Smażyć kurczaka porcjami na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Podawać z marynowanym imbirem. Świetnie smakuje również ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plasterki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz