Bardzo ciekawy dodatek do dań azjatyckich, choć i do polskich mogłoby się nadać. Jest to fasolka w słodkawym wydaniu.
SKŁADNIKI
500 g fasolki szparagowej
4 łyżki ziaren białego sezamu
6 cm świeżego imbiru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki mirinu (mirin można kupić w sklepach z azjatycką żywnością)
3 łyżeczki cukru
dodatkowo 2 łyżeczki białego sezamu
PRZYGOTOWANIE
Fasolę ugotować, jak zwykle.
Na suchej patelni smażyć, stale mieszając, ziarna sezamu aż się delikatnie przyrumienią (nie spalić, bo wtedy staną się gorzkie). Utłuc uprażony sezam w moździerzu (w miarę tłuczenia zacznie się z tego robić pasta, bo ziarna będą puszczać olej).
Połączyć pastę ze startym imbirem, sosem sojowym, mirinem i cukrem. Polać przygotowaną pastą fasolkę. Następnie posypać całość dodatkowym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz