czwartek, 6 sierpnia 2015

PLACKI MANDARYŃSKIE - PO PING

Ciekawy dodatek, którym można zastąpić ryż lub makaron. Nadaje się do wszelkich rodzajów mięs. W odróżnieniu od znanych nam naleśników, placki mandaryńskie są grubsze, bardziej mączne i "ciągnące" (lecz nie twarde). Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto choć raz spróbować.

SKŁADNIKI
na 16 placków

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki wrzącej wody

olej sezamowy do smarowania gotowych placków

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wraz z solą przesiać do miski, dodać olej sezamowy (1/2 łyżeczki). Mieszając wlewać wrzątek aż powstanie ciasto o konsystencji ciasta na pierogi (w razie potrzeby dolać więcej wrzątku). Ciasto wyrabiać ręcznie ok 1 minuty. Przykryć zwilżonym kawałkiem ręcznika papierowego i pozostawić na 15 minut.

Na blacie (posypanym mąką) uformować z ciasta wałek o średnicy ok 2,5 cm. Przekroić na pół, każdą z połówek znów na pół i dalej aż powstanie nam 16 kawałków. 

Każdy kawałek należy uformować w kulkę i delikatnie rozpłaszczyć dłonią. Wierzch dwóch placków posmarować olejem sezamowym i zlepić oba placki posmarowaną stroną do środka. Rozwałkować powstałą parę na placek o średnicy ok 15 cm. Podobnie zrobić z resztą - powstanie 8 par. Podczas robienia, gotowe pary odkładać na talerz i przykrywać, żeby nie wyschły.

Mocno rozgrzać niewielką patelnię (bez tłuszczu!). Wrzucić pierwszą, zlepioną parę. Odczekać chwilę, aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Przerzucić placek na drugą stronę i smażyć do przyrumienienia (ok 1 minuty). Znów odwrócić i przyrumienić. Po zdjęciu z patelni placków nie należy rozdzielać - pary natychmiast zawijać szczelnie w folię aluminiową.

Przed podaniem delikatnie oddzielić placki od siebie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz