czwartek, 6 sierpnia 2015

IMBIROWA WIEPRZOWINA Z SEZAMEM

Niezwykle proste i szybkie, a zarazem pyszne danie kuchni japońskiej. Stały bywalec naszej kuchni. Naprawdę polecam.

SKŁADNIKI

50 dag karkówki
5 cm świeżego imbiru - startego na drobnych oczkach
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki mirinu (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością) - nadaje lekko słodkawy smak
sezam - garść lub dwie ;)
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Mięso włożyć do zamrażarki, aż trochę stwardnieje (nie zamarznie na kość!). Pokroić w cienkie plastry i odłożyć do całkowitego rozmrożenia. 

Wymieszać sos sojowy, mirin i imbir. Dodać mięso i odstawić na chwilę, żeby "przeszło smakiem". Smażyć do zbrązowienia partiami na mocno rozgrzanym oleju w patelni lub woku. Posypać obficie sezamem i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz