Bardzo delikatne danie. W smaku wyraźnie dominują orzechy, kurczak jedynie je dopełnia, a ryż stanowi delikatne tło. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że trafi na listę dań częstych :) A do tego szybkie - czegóż chcieć więcej...
SKŁADNIKI
na 2 bardzo duże porcje, 3 normalne lub 4 niewielkie ;)
2 piersi kurczaka
5 cm świeżego imbiru starte na drobnej tarce (ewentualnie 1 łyżeczka imbiru w proszku)
10 dag orzechów cashew..... to po prostu nerkowce ;)
dodałam 20 dag, bo są pyszne ;)
1 łyżka smalcu
2 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka wódki
1 i 1/2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE
Mięso pokroić w małą kostkę i wymieszać z imbirem.
W woku (lub dużej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić mięso wraz z orzechami i smażyć ok 5 minut. Wybrać łyżką cedzakową i odstawić na bok.
W woku rozpuścić smalec, dodać sos sojowy, cukier, wódkę i wodę (uwaga - może mocno pryskać). Mieszając, gotować na dużym ogniu aż odrobinę zgęstnieje.
Dodać mięso z orzechami, trzymać chwilę na ogniu mieszając.
Podałam z ryżem. Do zdjęcia ryż i reszta jest osobno, jednak świetnie wychodzi, gdy do woka z mięsem wrzucimy ryż i wymieszamy wszystko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz