Oto danie, które na stałe zagościło w naszej kuchni. Przede wszystkim jest szybkie (pomijając całonocne "zaleganie" mięsa w marynacie, ale generalnie wystarczy 20 min, zostawiam na całą noc, bo ma bardziej wyrazisty smak) i smaczne. Można je dowolnie modyfikować, dodając wybrane przez siebie warzywa. Tutaj jedna z propozycji mieszanki warzywnej. I kasztany wodne.... oczywiście składnik nieobowiązkowy, ale chyba właśnie te chrupiące okruszki lubię najbardziej.
SKŁADNIKI
na 2 porcje
500 g mięsa wieprzowego (użyłam karkówki)
kasztany wodne (pokrojone w ćwiartki)
1 marchewka pokrojona w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
groszek w puszce
marynata:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
przyprawa pięciu smaków
sól
kilka kropli sosu ostrygowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać składniki marynaty (przyprawa pięciu smaków oraz sól wg uznania) i obtoczyć nią pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Odstawić do lodówki (minimum 20 minut, ale jak wspomniałam - polecam na całą noc).
Mocno rozgrzać olej w woku. Smażyć mięso partiami do zarumienienia, usmażone odkładać na bok.
Po usmażeniu całego mięsa, na ten sam olej, wrzucić wszystkie twarde warzywa - w tym przypadku marchewkę i pietruszkę). Smażyć ok 3 minut (powinny pozostać lekko chrupiące).
Dorzucić warzywa miękkie - groszek oraz kasztany (wprawdzie kasztany miękkie nie są, ale wyśmienicie smakują jedynie delikatnie podsmażone). Chwilę smażyć.
Dodać mięso, całość wymieszać, w razie potrzeby doprawić przyprawą pięciu smaków i solą - gotowe :)
Danie to najbardziej smakuje mi z ryżem, ale oczywiście wszelkie makarony również będą pasować.
AKTUALIZACJA
Jako się rzekło, modyfikacje owego dania są jak najbardziej dozwolone :) Dla przykładu ze świeżym szpinakiem i fasolką szparagową, bo akurat to wpadło mi w ręce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz