poniedziałek, 1 czerwca 2015

ŻEBERKA HOISIN

Już na sam dźwięk słów "żeberka hoisin" robię się głodna. Z dań azjatyckich, przyrządzonych do tej pory, te znajduje się w zdecydowanej czołówce. Pieczone w sosie hoisin żeberka są bardzo soczyste, delikatnie słodkie i rozpadają się w ustach. Danie fenomenalne i warte spróbowania.

SKŁADNIKI
na 2 porcje

płat żeberek
3 łyżki sosu hoisin*
3 łyżki keczupu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka miodu

*sos hoisin można kupić gotowy w sklepach z azjatycką żywnością lub w sklepach internetowych. W internecie jest też kilka przepisów, ale nigdy żadnego nie próbowałam.

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać wszystkie składniki, dodać pokrojone żeberka, wymieszać i zostawić na noc w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 180 st. Na najniższym poziomie umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Piec łącznie ok godziny, polewając od czasu do czasu sosem gromadzącym się na dnie naczynia (w połowie pieczenia można odwrócić żeberka na drugą stronę).

Na zdjęciu podane z ryżem jaśminowym.





Do ułożenia ryżu w zaprezentowany sposób wystarczy krążek wycięty z butelki plastikowej :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz