poniedziałek, 1 czerwca 2015

KURCZAK W CIEŚCIE

Danie to przywędrowało do nas z Indii. Kurczak przygotowany w ten sposób jest chrupiący, delikatny i niezwykle aromatyczny. To ostatnie zawdzięcza kurkumie i garam masali, która jest po prostu mieszanką najpopularniejszych w tej części świata przypraw. Garam masalę bez problemu można kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Ciekawym odkryciem jest też mąka besan (z ciecierzycy) - jest znacznie cięższa od stosowanych w naszej kuchni i dzięki temu ciasto jest bardziej gęste, tworzy chrupiącą skorupkę.

SKŁADNIKI
na 6 porcji

6 udek z kurczaka
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
5 cm świeżego imbiru, drobno utartego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki soku z cytryny
1/2 kubka (125 ml) jogurtu naturalnego

CIASTO

3/4 kubka (80g) mąki besan - z ciecierzycy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka garam masali
1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
2 jajka, lekko roztrzepane
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/4 kubka (60 ml) wody

PRZYGOTOWANIE

Z udek zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić (ja zrobiłam kawałki na jeden kęs, ale jest z tym trochę zabawy przy smażeniu).

Połączyć czosnek, imbir, sól, pieprz, sok z cytryny i jogurt. Dodać kawałki kurczaka, dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać garam masalę i kurkumę. Zrobić dołek, wlać lekko roztrzepane jajka, wodę i jogurt. Całość wymieszać na gładką masę.

Rozgrzać olej na patelni, maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć aż się zarumienią.

Na zdjęciu podane z makaronem z tapioki - niezwykle delikatnym, wręcz rozpadającym się w ustach, choć pozbawionym wyraźnego smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz