sobota, 6 czerwca 2015

YAKISOBA

Cudowne danie! Prosto z Japonii. Japoński makaron Soba w połączeniu z krewetkami, polędwiczką wieprzową i sezamem - kulinarna orgia smaków. Obok żeberek hoisin - w zdecydowanej czołówce.

SKŁADNIKI
na dwie porcje

jedna polędwiczka wieprzowa
2 łyżki sezamu
1/4 pokrojonej w kostkę papryki (użyłam żółtej)
10 krewetek (obranych, przelanych wrzątkiem)
pół opakowania makaronu Soba (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
1 jajko
garść kiełków fasoli mung
1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
2 łyżki cukru
imbir marynowany

PRZYGOTOWANIE

Zagotować sos sojowy z cukrem. Mieszając gotować aż trochę zgęstnieje. Odstawić na bok.

Ugotować makaron (ok 4-5 minut). Odcedzić i przelać zimną wodą.

Sezam uprażyć - wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć, ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. Należy uważać, żeby go nie przypalić, ponieważ stanie się gorzki.

Polędwiczkę, pokrojoną w plastry smażyć partiami w woku na mocno rozgrzanym oleju - jedynie do zmiany koloru, żeby mięso nie stwardniało. Odkładać na bok.

Do woka wrzucić makaron, krewetki, sezam, paprykę i kiełki (makaron trochę przykleja się do dna woka, więc trzeba dość energicznie mieszać). Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wbić jajko i szybko wymieszać. Po chwili smażenia dodać polędwiczki i całość smażyć jeszcze ok 2 minut.

Podawać z marynowanym imbirem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz